Na tomto webe používame súbory cookie, aby sme vám umožnili funkciu objednávania (funkčné cookies) a na analýzu návštěvnosti Google analytics (analytické cookies).

Ribstonský jadernáč

Stará zimná ododa známa tiež pod názvami Ribstonské či Ribstoner Pepping. Vyšľachtená bola na zámku Ribston v Yorku v Anglicku okolo roku 1700. Stromy sú dlhoveké, vytvárajú obrovské koruny vyžadujúce dlhší a nie príliš častý rez. Rodivosť je striedavá a nie príliš vysoká. Na pôdu a polohu je náročná, najlepšie sa hodí do vlhších podhorských lokalít. Dobre ju opeľujú odrody Bernské ružové, Croncelské, Gdánsky hranáč, Parména zlatá. Plod je veľký, guľovitý až jemne zbiehavý, dosahuje hmotnosť 170g. Šupka je hladká, niekedy drsnejšia, zlatožltej farby, do polovice prekrytá červeným pruhovaním. Po celom povrchu plodu sa nachádza hrdzavý nálet a jemné lenticely. Dužina je pevná, sladko navinulá, vynikajúcej renetovitej chuti. Veľmi dobre znáša prepravu i skladovanie, vďaka výnimočnej chuti je cenená najmä v konzervárenskom priemysle. Odroda je pomerne odolná voči mrazom, plody však zvyknú vädnúť a stromy s obľubou napáda vlnačka krvavá. 



Ing. Marián Komžík